Puoluehallituksen hyväksymät Kokoomuksen pelisäännöt kunnallispolitiikassa ja niiden sisältämä esitys valtuustoryhmän säännöiksi ohjaavat luottamushenkilöpaikoista päättämistä.
Esimerkki D´Hondtin suhteellisen vaalin käytöstä tapauksessa, jossa luottamuselimeen valitaan seitsemän edustajaa ja puolueiden valtuutettumäärät ovat 4, 7, 11 ja 13:
Valituksi siis tulevat seitsemän suurimman vertausluvun saanutta (keltaisella merkityt). Jos valittavia olisi yhdeksän, valituksi tulisi myös kaksi seuraavaksi suurinta (sinisellä merkityt).
Mikäli puolueet B ja C yhdistäisivät voimansa ja tekisivät luottamushenkilöiden valintaa varten keskenään teknisen vaaliliiton, tulos olisi seuraava:
Nyt siis kävisikin niin, että puolueen D kolmas paikka menisikin puolueiden B ja C muodostamalle vaaliliitolle.
Yhteen paikkaan vaadittu valtuutettujen määrä = koko valtuuston paikkamäärä jaettuna toimielimen paikkamäärällä plus yksi ja tulos pyöristettynä ylöspäin.
51-jäsenisen valtuuston on valittava 9-jäseniseen lautakuntaan jäsenet. Silloin yhden paikan suhteellisessa vaalissa saa 51/(9+1)= 5,1=pyöristettynä ylöspäin 6
Kuudella valtuutetulla saa yhden paikan 9-jäseniseen toimielimeen sekä sillä määrällä valtuutettuja voi vaatia suhteellista vaalia
Suhteellisuus voidaan toteuttaa:
Mitä huomioitava kokoomuksen omassa sisäisessä paikkajaossa?
Myös muut yhdessä sovitut tekijät voivat vaikuttaa valintoihin.
Alla esimerkki eräällä paikkakunnalla käytössä olevista kriteereistä.
Esimerkki puoluesopimuksesta: